06 – 28 95 21 17 | 06 – 57 54 80 90 info@prayayoga.nl

Er heersen nogal wat gedachtegoederen en mythes rondom yoga. We hebben er een aantal voor je opgeschreven en zullen uitleggen waarom deze gedachten niet waar zijn.

  1. Yoga is voor vrouwen
  2. Je moet lenig zijn voor yoga
  3. Al die ingewikkelde houdingen: dat is niets voor mij/mijn team
  4. Yoga is zweverig
  5. Yoga is religieus
  6. Yoga is soft

Yoga mythe 1: Yoga is voor vrouwen

Ja, wanneer je naar een yogales gaat, zijn de vrouwen vaak oververtegenwoordigd…. Echter steeds meer mannen ontdekken yoga! Of je nu man of vrouw bent, wie is er niet op zoek naar een soepel en krachtig lijf, een gevoel van kalmte in deze hectische wereld en de mogelijkheid om je hoofd leeg te maken? Genoeg ‘bekende’ mannen die de voordelen van yoga al ontdekt hebben en niet meer zonder kunnen: Sting (“If anything, it’s reversing my aging process. I can now do things with my body that I wouldn’t even have thought possible when I was an athletic teenager”), Derk Sauer (remember de man die bij DWDD op de tafel op zijn hoofd ging staan), Robert Downey Jr., Steve Jobs, Adam Levine (Maroon 5), Russell Brand enz. enz.…

Yoga mythe 2: Je moet lenig zijn voor yoga

Yoga is voor iedereen, of je nu een flexibel of stijf lichaam hebt. Het rustgevende, ontspannende effect van yoga is daar niet van afhankelijk. Daarnaast kunnen degenen die niet lenig zijn met yoga juist werken aan een soepeler lijf. Degenen die lenig zijn, kunnen weer werken aan het opbouwen van kracht.

Elk lichaam is anders, dus ook de yogahoudingen zijn voor iedereen anders. En dat is precies ook de bedoeling. Voor iedereen zijn er houdingen om te werken aan een soepeler lijf of juist aan een krachtiger lijf. Maar met elk lijf kun je de ontspannende werking van yoga ervaren, de rust in het hoofd en de opbouw van energie.

Yoga mythe 3: Al die ingewikkelde houdingen, dat is niets voor mij/mijn team.

Ja, er zijn ingewikkelde en uitdagende houdingen. Maar er zijn genoeg houdingen die voor iedereen haalbaar en effectief zijn. Daarnaast bestaat yoga niet alleen uit houdingen, ook (geleide) meditatie en ademhalingsoefeningen zijn onderdelen binnen de yoga.

Yoga mythe 4: Yoga is zweverig

Herken je je in de gedachte: “Yoga past echt niet binnen mijn werkomgeving, veel te zweverig”?

Yoga heeft allang niet meer het zweverige ‘geitenwollen’ sokken imago van vroeger. Met het groeiende aantal mensen – 1,6 miljoen in Nederland! – dat yoga doet is het zweverige beeld bijgesteld. Er zijn zoveel verschillende vormen van yoga: bij elk persoon en elke groep kunnen we bekijken wat het beste past.

Yoga mythe 5: Yoga is religieus

Yoga is geen religie maar kan een way of life worden. Yoga maakt je bewuster en dit heeft effect op hoe je met jezelf en je omgeving omgaat. Yoga gaat uit van de kracht die al in jezelf aanwezig is en de kracht van het collectief. Niks religieus, gewoon common sense!

Yoga mythe 6: Yoga is soft

De dynamiek van zonnegroeten en afwisseling van de houdingen zorgen ervoor dat yoga behoorlijk intens kan zijn. Ook zeer fitte mannen en vrouwen, die kennis willen maken met (actieve, gevorderde) yoga, moeten vaak al snel toegeven dat het uitdagender is dan verwacht.

Meer weten? Kom een les bij ons volgen of neem contact met ons op.